Friskvårdsbranschen

Spa och friskvård – en bransch där Varberg ligger i framkant. På sommaren flyttar flera företag ut sina verksamheter. Starta dagen med yoga på stranden.

SPA betyder hälsa genom vatten. I Varberg finns det salta Kattegatt ständigt närvarande. Idealiskt för hälsa och spa, vilket upptäcktes redan på 1800-talet. Både Comwells byggnader i Apelviken, tidigare Kustsanatoriet och Varmbadhuset är historiska platser som bevarats. Men det går inte att leva på gamla meriter. I Varberg förnyas spa-, hälsa - och fitnessbranschen i takt med att behov, efterfrågan och beprövad kunskap utvecklas.

- Vår framgång och stabilitet bygger till stor del på att vi tidigt insåg vikten av att koppla ihop spa-anläggningens verksamheter, menar Carina Wallberg spachef på Comwell Varbergs Kurort. De fyra hörnstenarna är konferens, hotell, restaurang och spa. Genom möjligheten att flytta fokus mellan verksamheterna kan vi låta de olika grenarna spira. Det gör att vi alltid står starka och håller oss i framkant.

SPA I VARDAGEN
På Fitness- och rehabiliteringscentret Friskvågen i det anrika Varmbadhuset möts du av en varm och gemytlig atmosfär. Hit kan du komma för att träna på högsta fart men även för att koppla av.

- Vår ambition är att bevara det vackra huset och den känsla som finns här, berättar Stefan Alexandersson. Här erbjuder vi lite vardagslyx och mer än enbart träning.

AVKNOPPNINGARNAS VINSTER
Att vara entreprenör innebär att våga ta chansen och satsa på det man tror på. Entreprenörsandan är stor i Varberg och har spridit sig även till Spa- och friskvårdsbranschen. Många driftiga och kreativa personer med anställningar har tagit språnget till en egen verksamhet.

Annelie Billing som idag driver Himmel och Jord tillsammans med Jenny Ammilon utbildade sig 1994 till massör på Comwell.

- Några av de första gästerna vi fick ta hand om var Sveriges fotbollslandslag. De bodde på Comwell som uppladdning inför VM i USA. På den tiden hade de inte egna massörer så vi var rätt eftertraktade, skrattar Annelie.

UTBILDNINGAR SKAPAR LEGITIMITET
Utbildningarna inom spa-verksamhetens behandlingsformer utgår från kroppen och dess anatomi. Idag lägger man alltmer vikt vid ett helhetstänk där alla bitar är viktiga. Hur ser miljön runtomkring ut?

- Vi ska erbjuda en helhet av kunskap och service, menar Carina Wallberg. Det gör att vi måste utforma utbildningarna där vi kopplar ihop kunskaperna inom sjukvård med ett servicetänk. Det gör vi genom att diskuterar dessa frågor föreningen Sveriges Spa. Där lyfter vi in service, försäljning och företagsekonomi. Vi ser ett behov och stor efterfrågan på denna typ av utbildningar. Drottning Blankas gymnasieskola i Varberg, som vi har samarbete med har högst intagning av omvårdnadsutbildningar i Sverige.

EN NYFIKEN BRANSCH
Massage, ansiktsbehandling och fotvård är en nisch som växt och etablerat sig som en del av friskvården.

- Som egen företagare får jag mer utrymme för kreativitet och flexibilitet, menar Lisbet Finskas grundare av Hälsobrunnen. Jag tog chansen 2002 och satsade på min idé inom friskvård. Här jobbar massörer och medicinska fotvårdare och en hudterapeut.

Sidan uppdaterad 2014-02-28