Rika kulturvanor i Varberg

Varberg klättrar på listan över Sveriges mest kulturella städer!

I måndags presenterades ett nytt kulturindex under Almedalsveckan i Visby. Ett index som mäter kulturkonsumptionen i Sverige. Toppar listorna gör Lund, Göteborg och Stockholm. Men Varberg har klättrat två placeringar på den kulturlista som för andra gången genomförts i samarbete mellan Fastighetsägarna och SOM-institutet. Varberg är nu på 21:e plats bland de 34 kommuner som ingår i undersökningen. 

I undersökningen ingår de 34 städer i Sverige som SKL (Sveriges kommuner och landsting) definierar som storstäder eller större städer. All data är insamlad av SOM-institutet vid Göteborgs Universitet. Totalt innefattar undersökningen enkätsvar från drygt 28 000 personer. Ett index för människors kulturvanor har räknats fram utifrån hur ofta de går på teater, på bio, på konsert, på bibliotek, samt hur ofta de läser böcker. 

Indexet finns med i rapporten "Kulturen och staden2, som Rudolf Antoni på Fastighetsägarna tagit fram. 

Rudolf Antoni, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna GFR, har tillsammans med Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping, undersökt vilka faktorer som gör en stad attraktiv och vad som driver utvecklingen framåt. Kulturen anses vara en av de viktigaste faktorerna. I undersökningen ”Kulturen och Staden” har de tittat på fem kulturvanor för att få fram ett index: bokläsning, biobesök, teaterbesök, biblioteksbesök och besök på pop- och rockkonsert.

Kulturindex: Ett index för människors kulturvanor som räknats fram utifrån hur ofta de går på teater, på bio, på konsert, på bibliotek, samt hur ofta de läser böcker. 

Vill du veta mer? Kontakta gärna Rudolf Antoni, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna GFR
031-755 33 13, rudolf.antoni@fastighetsagarna.se

Sidan uppdaterad 2013-07-08