Varbergskontoret är navet i Procera Networks

Det började med sex killar i en barack på industriområdet. Idag omsätter Procera Networks en halv miljard kronor.

-Att driva ett globalt företag i Varberg är inga problem, säger Jon Lindén, strategichef och VD i Sverige.

JON LINDÉN
har just tagit farväl av en delegation från Saudiarabien som varit på besök i tre dagar. Förutom att diskuterat ren business har saudierna också ”gjort” Varberg och bland annat besökt Världsarvet Grimeton och ätit middag på Kusthotellets terrass. 

-Det är en av många fördelar med att ha sitt företag i Varberg: I Stockholm har man max ett par timmar på sig, sen ska gästerna iväg till ett annat företag som de passar på att besöka när de ändå är i huvudstaden. 

-När de kommer till oss är vi den enda de ska träffa och de stannar här. Vi får god tid på oss att bygga relationer och visa upp staden. Och Varberg är ju något att visa upp! Som när vi satt på terrassen och såg solen gå ner som ett aprikosfärgat klot i ett vindstilla hav. Sådant glömmer de aldrig, konstaterar Jon Lindén.

PÅ PROCERA I VARBERG arbetar idag 45 personer. Här sker det mesta av företagets produktutveckling. Företaget utvecklar nätverksprodukter till bredbandsoperatörer, produkter som förbättrar kvaliteten och därmed upplevelsen för användaren. Eller som Jon Lindén sammanfattar det: Det handlar om innovation, innovation och innovation … 

På kontoret i Varberg finns inte mindre än sju nationaliteter representerade. 

-Vi behöver utvecklare på extremt hög nivå så vi får oftast rekrytera globalt. Då är det viktigt att verka i en stad dit människor kan tänka sig att flytta! Här kan vi locka med den livskvalité det innebär att bo i Varberg. 

En sak som Jon Lindén i början funderade över var hur logistiken skulle fungera. Men närheten till Landvetter gör att resandet till och från Varberg går smidigt. 

-Jag har i princip klippkort på 06.20-flyget till Amsterdam. Därifrån tar jag mig sen vart som helst i hela världen. 

SEDAN 2008 HYR PROCERA lokaler av Cycleuropes fastighetsbolag i Monarkhuset (”Fantastisk hyresvärd”, konstaterar Jon), idag huserar man i 1 200 kvadratmeter med möjlighet att växa. Här samsas enorma dataskärmar, glasväggar och vidsträckta konferensbord. I ett av rummen finns meterhöga högtalare (för dem som vill arbeta med hög musik) och i ett annat härskar tystanden. 

Bakom en anonym dörr döljer sig en överraskning: 

-Vi ville ha ett rum dit man kan dra sig tillbaka om man helt vill byta miljö. Där man kan sitta och prata en stund eller bara tänka. 

”Rummet” är en avbild av en engelsk contryclub, skapad och inredd av inredningsarkitekten Anna Schedin på Innevation i Bua. Komplett med barskåpsjordglob, enorma skinnfåtöljer och ett bastant trägolv. En engelsk herrklubb mitt i den gamla cykelfabriken! 

DET HAR ONEKLIGEN HÄNT en del sedan sex unga män satt med en affärsidé i en barack på Järngatan. Första kunden var Varberg Energi, och efter det följde ytterligare cirka 200 stadsnät i Sverige. Det ledde till att Com Hem blev kund och sedan har det rullat på. 2006 köptes företaget av amerikanska Procera Networks. Huvudkontoret med VD och ekonomichef ligger idag i Silicon Valley i USA. 

2011 ringde Procera Networks i öppningsklockan på New Yorkbörsen. 

-Vi fick stå på balkongen och ringa i klockan. Ja, det kändes som i en film! skrattar Jon. 

Idag är bolaget noterat på Nasdaq-börsen till ett värde av drygt två miljarder kronor. 

Den årliga omsättningen är på en halv miljard. 

Jon Lindén ser framtiden an med tillförsikt men tillägger: 

-Den dag vi inte ligger i framkant och väljer att vila på våra lagrar, då kan det ta slut fort. Det finns många kyrkogårdar för gamla fallna IT-företag! 

Kommer ni stanna i Varberg? 

-Absolut! Varberg och kontoret här är navet i företaget.

 

 

Sidan uppdaterad 2014-06-11