Skola för framtidens näringsliv

Marknadsföring, juridik och bolagsformer. I närmare tio år har elever på Entreprenörskolan inspirerats till att våga starta eget.


Det är onsdag kväll och Lilla hörsalen på Campus Varberg är fullsatt. Det är fjärde träffen för terminen och sorlet i salen vittnar om att det knutits många nya kon­ takter bland deltagarna på Entreprenör­skolan.

Utbildningen, som är helt kostnadsfri, vänder sig till dem som funderar på att starta eget, som redan driver ett mindre företag, eller som planerar att ta över en befintlig verksamhet.
– En del av vårt uppdrag är att stimu­lera till nyföretagande och Entreprenör­skolan är ett sätt. De som går utbild­ningen får en inblick i hur det är att driva eget, säger Åsa Åkesson.

Varbergs näringsliv delar med sig av både sin tid och kunskap
Hittills har runt 1 000 elever gått kursen som bland annat introducerar begrepp som varumärke, budget och relations­ marknadsföring. Samtliga föreläsare kommer från det lokala näringslivet och ställer upp helt ideellt.
– De delar med sig av sin kunskap med hjärtat och det är det som har gjort att Entreprenörskolan blivit ett så vinnande koncept. Det blir en bra dialog, säger Åsa Åkesson.

Bra väg till nya kontakter
Anna Rask Sanchez är en av årets 70 del­tagare. Hon är konsult inom friskvård och hälsovård och driver sedan juni i år före­ taget Fokus och Balans.
– Det här är ett sätt för mig att få lite nya kontakter, influenser och idéer. Jag hoppas bli en bättre företagare. Lära mig spelreglerna så att jag faktiskt gör rätt för mig, men också ta inspiration från dem som är vana vid att driva eget, säger Anna Rask Sanchez.

Även Jon Marklund och Kristoffer Let­kowski har sökt sig till utbildningen. Jon driver sedan nio år företaget IOX, som tar fram och säljer kosttillskott, och nu planerar han och Kristoffer att bilda ett aktiebolag tillsammans.
– Vi började på Entreprenörskolan för få lite mer koll på läget. Vi vill utveckla företaget och tjäna mer pengar och då får man gå alla vägar, framför allt de som är kostnadsfria, säger Kristoffer Letkowski.
– Vi har knutit kontakter här. Vi har också tagit hjälp av Timbanken och det är väldigt tacksamt. Utan det hade vi inte kommit så här långt.

Sidan uppdaterad 2014-11-14