Årets energi- och miljöföretag – COOP Forum

Årets energi- och miljöföretag i Varberg 2014 blev COOP Forum.

Med följande motivering mottog COOP Forum priset Årets energi- och miljöföretag under VarbergsGalan i höstas:
COOP Forum har i samarbete med Sita utvecklat ett helhetstänkande från att minska avfall och återvinna material till att utvinna energi ur avfall. Matavfallet blir biogas som ersätter fossilt bränsle. De har varit snabba att gå från ord till handling i sitt miljöarbete och är ett föredöme för en stor bransch.
EMCs Energi- och Miljöpris 2014 tilldelas COOP Forum.

Göran Borg var med och öppnade Coop Forum vid midsommar för snart fem år sedan. Den gröna resan började med att de byggde varuhuset som en miljöklassad Green Building. Tillsammans med Sita utvecklade de ett helhetstänkande. Nästa steg blev solceller på taket, något som de såg som en investering på sikt.

Efter detta har de bara fortsatt att investera så miljösmart som möjligt. Exempelvis förvandlar de matavfallet till biogas, som deras transportbilar sedan använder som drivmedel.

Det gröna temat återfinns även på mathyllorna. De har Varbergs största utbud av kravodlad, närproducerad och ekologisk mat.
– Vi ser stora möjligheter i detta arbete, säger Göran Borg. I längden räknar vi till och med på att detta blir billigare än ”vanlig” energiförbrukning. Och därför vill vi uppmana fler att satsa energi- och miljösmart, fortsätter han.

Priset de mottog under VarbergsGalan ser han som ett erkännande.
– Både vi och personalen känner oss lyfta av detta, och vi hoppas även att våra kunder känner sig stolta över att handla hos oss, säger Göran.

För framtiden har de inga planer på att ligga på latsidan:
– Vi följer utvecklingen med stort intresse och funderar hela tiden på vad mer vi kan göra för butiken. Inom kort kommer vi till exempel att sätta upp två laddstolpar på parkeringen för elbilar.

Och så firar ni fem år till midsommar, hur kommer ni fira det?
– Vi har inte riktigt bestämt än hur vi ska fira detta, men något roligt måste vi så klart hitta på för både anställda och kunder! 

Sidan uppdaterad 2015-05-27


123 Schtunk - Årets Besöksnäringsföretag 2014

123 Schtunk - Årets Besöksnäringsföretag 2014

Med 10 år och ett gäng röda näsor i bagaget har de vunnit varbergarnas och svenskarnas hjärtan. 123 Schtunk mottog priset Årets Besöksnäringsföretag 2014.

Jon Lindén - Årets Näringslivsprofil

Jon Lindén - Årets Näringslivsprofil

Jon Lindén utsågs till årets Näringslivsprofil under VarbergsGalan 2014.