Från dröm till succé

Marina Evertsson ville ge sin kreativitet fritt spelrum och kom på idén att skapa ett café och Bed & Breakfast hemma i Tvååker. Där har hon bevarat ett gammalt lantbruks rustika charm och fyllt det med vacker inredning och väldoftande bullar, det är Strömma Farmlodge.

En liten och gropig grusväg skär genom det öppna landskapet, där välskötta åkrar berättar om ett levande lantbruk. En sväng och framför oss har vi den porlande strömmen som ger stället sitt namn. Stenfasaden på den gamla ladan där kvarnen en gång stod är till hälften täckt av vildvin som håller på att skifta färg till höstskrud.

Till höger bildar de gamla, stora ladugårdarna en innergård där jordbruksmaskiner och djur en gång i tiden trampat marken. I dag en grusad plan. Djuren har ersatts av bord och stolar som står i långa rader. På en gavel läser vi skylten ”Här bakar vi”. Vid en första anblick ser de nakna fasadsväggarna och det slitna taket ut att vara på väg att förfalla. Och visst var det så fram till bara ett par år sedan. Men vid noggrannare anblick kan man se ett pågående bevarandeprojekt av det gamla och rustika. Själavård av de gamla väggarna som har varit med om s. mycket. Ärren från stormar som rusat över öppna fält och hårt jobb och slit bevaras med varsam hand och skapar en annorlunda och spännande miljö.

På andra sidan, i den före detta mjölnarbostaden, finns butiken där du kan köpa allt du inte visste du behövde, från ”sköna måsten” till ”totalt onödiga ting”. Även i butiken har renoveringen skötts varsamt, nästan obemärkt. De gamla, på sina ställen sönderrivna, tapeterna är kvar. Likaså den gamla belysningen, de väggfasta hyllorna och plankgolvet. Inte mycket har förändrats, det har mest handlat om att fylla rummen med nytt innehåll, och låta väggar och golv få fortsätta berätta sin historia.

I den gamla kvarnen hittar vi caféet där Marina Evertsson hälsar oss välkomna. Hon har haft en hektisk sommar med många besökare och många evenemang som dragit fulla hus. Nu kan hon ta det lite lugnt då Strömma Farmlodge har lågsäsong och fram till jul har öppet bara på helgerna.
 – Det är otroligt roligt att det gått så bra på så kort tid men också påfrestande. Det har blivit mer att göra än vad jag räknade med. I januari ska jag inte göra någonting på hela månaden, säger Marina.Marina är inte främmande för hur mycket jobb det innebär att vara egenföretagare. Hennes far ägde färgbutiken Färgteamet i Varberg där Marina jobbade i många år innan hon sadlade om och själv startade eget. Entreprenörsandan har alltid funnits i familjen.
  – Mina år i färgbutiken har gett mig jättemycket erfarenhet som jag har nytta av nu. Det är en rolig och kreativ bransch där jag lärde mig massor om inredning, färg, bygg och även företagande. Men jag kände ändå att jag inte fick utvecklas fullt ut i min kreativitet. Därför ville jag ägna mig åt något där jag kunde satsa allt, med hjärtat, berättar Marina.

Marinas sambo som bonde är också egenföretagare. Han har vidareutvecklat sina föräldrars gård i Tvååker och med tiden behövde han köpa in nya gårdar, en av dem var Strömma som han köpte in 2005.
  – När jag såg gården blev jag förälskad i den rustika känslan. Det hade inte renoverats på länge och det är jag så tacksam för. Jag kände direkt att det här vill jag göra något av. Något nytt, något som saknades i Varberg.

Gården hade fram till dess ägts av tre bröder som lagt allt fokus på kvarnen. Det var en välfungerande verksamhet och många av bönderna i trakten handlade av dem, både mjöl, djurfoder och andra produkter. Men bröderna brydde sig inte så mycket om övriga byggnader, något Marina har tagit tillvara.
  – Strömma hade precis den känslan och potentialen jag letade efter. Jag började renovera gården sommaren 2013 och har hela tiden försökt att behålla den charm som stället hade då jag först såg det, det något förfallna och råa. Jag gör vad som helst för att hitta gamla brädor att renovera med. Och måste vi köpa en ny planka låter jag den först ligga ute och gråna ett tag innan jag använder den, berättar Marina.

En resa till Öland där Marina och hennes familj bodde på ett lantligt Bed & Breakfast gav henne inspirationen till att skapa något liknande hemma i Tvååker.
  – Här i Halland finns det massor att göra längs med kusten, men vi är dåliga på att utveckla besöksnäringen i inlandet. Jag såg att behovet fanns och är egentligen inte förvånad att det har gått så pass bra, men jag måste erkänna att det har gått över förväntan. 

En annan inspirationskälla var hennes barndomssomrar på Gotland. Där är de duktiga på att driva turistverksamhet i inlandet och på att bevara gamla miljöer och göra dem trendiga och attraktiva för både turister och gotlänningar.
  – Gotland är mitt andra hem och här finns så många fina miljöer bevarade. När jag startade projektet Strömma Farmlodge åkte jag runt på Gotland för att fånga känslan.

Beslutsvägarna är oftast korta när det gäller familjeföretag och strax efter att ha blivit förälskad i gården skred Marina till verket. Från att börja renovera och ha en vision om hur hon ville ha det till att öppna café och Bed & Breakfast gick det snabbt. Sommaren 2013 öppnade Strömma Farmlodge dörrarna för allmänheten. Då hade Marina lärt sig den hårda vägen att allt är inte så enkelt när det gäller besöksnäringen, ska du driva café och hotellverksamhet är det många blanketter som ska fyllas i.
  – På något sätt kan man säga att jag agerade mot konstens alla regler. Jag satsade allt och startade Strömma utan någon som helst marknadsundersökning, jag litade på min intuition helt enkelt. Sen hade jag inte räknat med alla tillstånd man måste ha för att kunna bedriva denna sortens verksamhet. Men det är inte min grej att se hinder. När jag väl har en dröm, ett mål, så börjar jag alltid med den roligaste delen och får hantera det andra på vägen, säger Marina övertygande.Miljö och Hälsa var på besök för att godkänna anläggningen. Då insåg Marina hur tufft det är att hålla standarden för café i en gammal kvarn.
  – Så länge vi är noga med hygienen så är det upp till oss. Vi får städa lite mer än vad andra caféer kanske behöver göra, men det är inget vi ser som ett problem. Att det kräver extra omsorg är ju en del av charmen.

Sedan 2014 har Strömma Farmlodge växt och börjar fylla ut kostymen som en viktig del av turistnäringen i Varberg samtidigt som Tvååker har fått ett uppsving och allt fler har börjat åka dit från stan. I Tvååker finns andra verksamheter som lockar, som  Korv me mos och  Ästad vingård.
  – Det finns en väldigt bra stämning bland näringslivet i Tvååker, där vi alla drar åt samma håll, vi vill göra Tvååker mer attraktiv för besökarna, menar Marina. 

Idag har Strömma Farmlodge hittat nya nischer förutom caféet och Bed & Breakfast. Butiken har blivit ett mycket uppskattat inslag. Där har Marina kunnat leva ut sina drömmar och köpa in sådana ting hon älskar, från snygga förkläden till designade verktygslådor.
  – Tanken med butiken är att sakerna ska kännas Strömma. Jag åker på inköpsmässor och väljer produkterna med omsorg så att de ska passa in i stämningen. Detsamma med butikslokalen. Det hade inte gjorts något i mjölnarbostaden på många år och det har vi behållit. 

Den stora ladan är idealisk som festlokal och här ordnas det både bröllop och konserter. Med envishet, övertalningsförmåga och en del budget har Marina lyckats få namnkunniga artister att uppträda i ladan under sommaren, som Titiyo, Weeping Willows, Ebbot och Anna Ternheim. Under hösten kommer Amason samt Sofia Karlsson med Martin Hederos (keyboardist från The Soundtrack of our Lives) att inta scenen. Barbequekvällar och frukost med Melodikrysset är andra koncept som fått stort genombrott.
  – Jag vill fortfarande utveckla verksamheten och hitta nya produkter, inte nödvändigtvis bygga ut och göra större, ytan har vi, men komma på nya idéer om roliga saker man kan göra här. Jag vill påverka människors relation till landsbygden och jordbruk, få fler att förstå hur livet på landet kan vara.

Ett evenemang som sammanfattar Strömma Farmlodges anda och vision om att verka för ett starkare näringsliv på orten och en bättre relation mellan stad och landsbygd är Farmers Market som hölls på Strömma Farmlodge den sista soliga helgen i september. Marknaden lockade över tvåtusen besökare, och fyllde området runt ladugårdarna med foodtrucks och matstånd som erbjöd besökarna lokalproducerad mat. Inne i ladugården kunde besökarna köpa allt från moderna hantverk som artprints, till handtillverkade skäggvårdsprodukter och stenugnsbakat bröd. Marknaden inramades av tonerna från folkmusiker och bandet som spelade på den lilla utomhusscenen. 

När vi återigen skumpar fram på den smala grusvägen på väg tillbaka till Varberg vräker regnet ner och det är höst i luften trots att det borde vara sensommar. För Marina Evertsson är vägen kantad av nya utmaningar, drömmar och visioner som sätter Tvååker och Strömma Farmlodge på kartan. Men vi vet att för Marina är vägen från dröm till förverkligande väldigt kort och vi ser fram emot nya spännande anledningar till att besöka Strömma Farmlodge i vår.

STRÖMMA FARMLODGES VERKSAMHETER
Caféet: I caféet serveras hembakat, kaffe och hemmagjord saft eller lemonad. Caféet ligger i den gamla kvarnen.
Bed & Breakfast: Det finns fyra rum alla med olika känsla. Rummen har två sängar med möjlighet till extrabädd. Städning, lakan och rejäl frukost ingår i priset.
Butik: I den gamla mjölnarbostaden finns butiken där du hittar inredningsprylar, kläder, trädgårdsverktyg, smycken och mycket annat.
Bröllop: Strömma erbjuder ett helt koncept med bröllopskoordinator och en dekoratör som hjälper till med allt från inbjudan och bröllopsbukett till bordsdekorationer, mat och efterrätt.
Frukost med Melodikrysset: På lördagar klockan 10.03 startar melodikrysset i caféet på Strömma Farmlodge.
Musik: I ladan håller Strömma Farmlodge konserter. I höst är två konserter inplanerade, Amason den 26 november och Sofia Karlsson med Martin Hederos den 17 december.

Sidan uppdaterad 2015-11-26