Varbergs kommun får pris för Bästa Tillväxt

Varbergs företag har den bästa tillväxten i Hallands län. Kommunen vinner kreditupplysningsföretaget Synas pris för Bästa Tillväxt – för andra året i rad.

Kreditupplysningsföretaget Syna har granskat boksluten från samtliga av Sveriges aktiebolag för att ta reda på hur det går för näringslivet i landets kommuner. Priset Bästa Tillväxt tilldelas den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

Varbergs kommun placerar sig på första plats i Hallands län, följt av Hylte på andra plats och Laholm på tredje. Varberg stod för den bästa tillväxten i länet även 2014, och kommunen vinner nu priset för andra året i rad.

– Om det var roligt första gången så känns det ju fantastiskt andra gången, för det bekräftar att det inte var en tillfällighet. Företagen arbetar på ett klokt sätt och klarar av att fortsätta växa – och detta parallellt med att många vill besöka och bosätta sig i Varberg. Att växa är både kul och utmanande, och den här typen av positiva signaler stärker oss i arbetet, säger Jannike Åhlgren, Näringslivschef i Varbergs kommun.

Bästa Tillväxt delas ut årligen av kreditupplysningsföretaget Syna, och årets pris är det nionde i ordningen. Syna har funnits sedan 1947 och har lång erfarenhet av företagsbedömningar.

– Bred tillväxt skapar stabila regioner. Därför tycker vi att det är viktigt att uppmärksamma kommuner där många av företagen går bra. Bästa Tillväxt fokuserar på tillväxt genom hela näringslivet snarare än att något enstaka bolag växer snabbt. Det är en viktig värdemätare för utvecklingen i kommunen, säger Harald Stjerna, Informationsansvarig på Syna.

Om priset
Bästa Tillväxt uppmärksammar kommuner med en bred och stabil tillväxt. Den kommun i varje län som har störst andel växande företag tilldelas priset.

Tre värden mäts:
Andelen företag som har en omsättningsökning > 5 % mellan de två senaste årsredovisningarna.
Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna.
Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen.

Av dessa tal skapas ett tillväxtindex som används för att jämföra kommunerna. Indexet baseras på alla svenska aktiebolags senast tillgängliga bokslut. Kommuner med färre än 100 aktiebolag har tagits bort eftersom resultatet annars blir missvisande.

Sidan uppdaterad 2015-11-25