Årets Nybyggare

Lemi Nikqi, bakom Cordenta i Varberg fick ta emot diplom ur landshövdingens hand på Halmstad slott igår kväll när han och Muzafera Bengtsson från Mon Avenue utsågs av Almi Halland till Årets Nybyggare.

ÅRETS NYBYGGARE
I arbetet med att lyfta fram goda exempel och förebilder har IFS instiftat priset Årets Nybyggare. Priset delas ut i två olika kategorier, Nybyggarpriset och Pionjärspriset, och stöds av SEB och ALMI: 
Nybyggarpriset delas ut till en företagare med utländsk bakgrund som under en kort tid i Sverige har nått framgång i sitt företagande. Vinnaren kvalar till uttagningen inför Hans Majestät Konung Carl den XVI pris till Årets Nybyggare. Pionjärspriset går till en person med utländsk bakgrund som bott i Sverige under en längre tid och som genom hårt arbete har lyckats skapa ett tillväxtföretag som står för nytänkande i sin bransch.

Årets Nybyggare delas ut av Almi Halland i två klasser: Pionjär och Nystart.
 

PIONJÄR

Pionjärsklassen vanns av Lemi Nikqi som började på Rimi när han var 16 och städade parkeringen före skolan. Så småningom fick han jobb i butiken och blev den yngste butikschefen vid 21 års ålder.

Han visste tidigt att han ville driva eget och har alltid drivits av att jobba hårt.

Vid 26 års ålder fick han och hans partner möjlighet att förvärva en Elgiganten-butik i Nyköping där man i senaste bokslutet kom upp över 100 miljoner strecket i omsättning. Idag äger dom tillsammans fem Elgiganten-butiker och 3 Phonehouse-butiker och omsätter drygt 300 MSEK och har nästan 70 anställda och då är inte den senast förvärvade butiken i Hässleholm med i siffrorna.

I en bransch med tuff konkurrens har man lyckats skapa förutsättningar för att växa med lönsamhet.

 
På bilden: Från vänster, landshövding Lena Sommestad, Magdalena Johansson från Almi, Från SEB Annika Werner Brynéus och pristagaren Lemi Nikqi från företaget Cordenta AB


NYSTART

Muzafera Bengtsson har arbetat på arbetsförmedlingen under många år och har länge känt att hon vill starta eget. Det har hon gjort och sedan två år driver hon bolaget Mon Avenue där hon hjälper personer som står långt ifrån arbetsmarknaden att få jobb.

Muzafera Bengtsson har ett starkt engagemang för människor och drivs av att se sina kunder lyckas och att få självförtroendet tillbaka.INNOVATIONSPRISET SKAPA

SKAPA Utvecklingsstipendium är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt uppfinnare så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. Syftet med SKAPA Framtidens Innovatör är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer så att de kan förverkliga sina idéer. Bakom stiftelsen SKAPA står Svenska Uppfinnareföreningen, Stockholmsmässan, VINNOVA, Almi Företagspartner, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond
Årets SKAPA-vinnare utsågs tidigare under året, men fick sitt pris tilldelat sig under kvällen. 

Vinnare i SKAPA Utvecklingsstipendium är Johan Hagelin 365 Id +!

Vinnare i SKAPA Framtidens Innovatör är Philip Olsson Isovox!


ÅRETS MENTOR

Varje år matchas drygt 40 mentorpar i Halland och våra adepter inom Mentorprogrammet har under våren haft möjlighet att nominera sin mentor till Årets Mentor Halland 2016. Vinnaren utsågs tidigare under året, men fick sitt pris tilldelat sig under kvällen. 

Vinnare i Årets Mentor 2016 är Thomas Johansson, Absortech!

Sidan uppdaterad 2016-10-06