Timbanken – dags att registrera dig?

Halländska företag har använt möjligheten till nästan 1 700 timmars kostnadsfri rådgivning.

Det är facit efter det första året med Timbanken – en satsning som Region Halland gör tillsammans med Hallands kommuner.

Timbanken ska ge extra växtkraft åt det halländska näringslivet. Nya och redan etablerade företag kan ansöka om och få fem kostnadsfria konsulttimmar.

Genom Timbanken kan företagen få stöd i sin utveckling. Externa konsulter kan erbjuda ny kompetens, nya impulser och inspiration. Målet är utveckling och tillväxt i företagen och samtidigt att stödja utvecklingen av konsultbranschen i Halland.

Det är kommunernas näringslivsenheter som delar ut timmarna, men företagarna själva väljer område och vilken konsult man vill ha stöd av.

VILKA HAR PROVAT TIMBANKEN?

De flesta som anlitat Timbanken är i åldern 40-65 år. Ungefär hälften driver sitt företag som enskild firma och 40 procent som aktiebolag. Två tredjedelar har en årsomsättning på under en halv miljon kronor, det är alltså många mindre företag som har nappat. Totalt har de närmare 1 700 konsulttimmarna fördelats på nästan 400 företag.

– Timbanken gjorde det lättare för mig att ta tag i en del frågor som jag hade gått och funderat över. Det säger Cecilia Ekenhard som, efter många år i resebranschen, omskolade sig och startade eget – Cias Fotvård som finns i Skrea utanför Falkenberg.

Hon arbetar mestadels med medicinsk fotvård, men också med friskvård. Kunderna är i alla åldrar och de får hjälp med bland annat nageltrång och förhårdnader och råd och tips om egenvård.

– Det kan till exempel vara diabetiker som behöver vara extra noga med sina fötter. Jag har också ganska många fotbollsspelare och andra idrottande i olika åldrar, berättar Cecilia.

Genom Timbanken har hon fått hjälp med hur hon ska organisera sin bokföring på ett bättre sätt:

– Eftersom en del av min verksamhet är momsbefriad och en del inte, så är det lite knepigt hur man ska göra i redovisningen. Jag har också fått hjälp med att lägga upp ett nytt system med ett kassaregister.

– Det har varit jättebra att på det här viset få in extern kompetens och att få någon att ha som bollplank, säger Cecilia som varmt rekommenderar Timbanken till andra företagare.

Även Anders Svensson i Halmstad är mycket nöjd:

– Jag tycker Timbanken är en jättebra satsning. Den gav mig en knuff att gå vidare, att ta ett steg till.

Anders Svensson håller på att dra igång ett nytt företag, Belys Sverige ska erbjuda professionell ljusdesign i olika miljöer.

– Det finns otroligt mycket att göra och intresset för ljusdesign har verkligen börjat vakna, säger Anders.

Att skapa atmosfär och stämning med hjälp av belysningen är affärsidén, och kunderna tror Anders kommer att vara såväl privatpersoner som företag och organisationer.

– Allt från att hjälpa någon att få en trivsam och fungerande belysning i vardagsrummet eller trädgården till att vara med från början i små och stora nybyggen.

Anders Svensson driver sedan tidigare Electric Söndrums El, så han var redan ganska bekant med hur det är att driva företag. Genom Timbanken har han framför allt fått stöd i sin marknadsföring.

– Jag har fått hjälp dels att tänka strategiskt kring marknadsföringen, dels praktiskt med att skapa en hemsida och marknadsföringsmaterial.

Anders har också valt att – utöver de fem timmar han fick genom Timbanken – köpa till ytterligare stöd:

– Bland annat tog vi ett omtag med logotypen. Jag hade fixat med det själv, men insåg att det kunde göras mycket bättre.

Han är mycket nöjd med Timbanken:

– Det gav mig impulsen att ta extern hjälp. Jag tror inte jag hade gjort det annars. Nu när hemsidan och det andra är klart är jag redo att ”trycka på knappen” och dra igång på allvar.

HUR KOMMER JAG I KONTAKT MED TIMBANKEN I VARBERG?
Det gör du genom att höra av dig direkt till Marknad Varberg som tilldelar timmar i Varberg. Här får du en personlig kontakt och möjlighet att diskutera ditt företags behov. Tillsammans registrerar ni ditt företags uppgifter och ansöker om ett konto i Timbanken.

Här vänder du dig till: 
Åsa Åkesson på naringsliv@marknadvarberg.se eller på telefon 0340-86815.

Du kan även gå in på Timbankens egen hemsida, www.timbanken.se. Där du hittar all information du behöver. Dels hur man går tillväga men också en utförlig presentation av alla konsulter och specialister.

Så snart du fått klartecken om att du tilldelats timmar, kan du boka tid hos den eller de konsulter och specialister du vill träffa.
Lyssna till fler berättelser från både företagare och rådgivande konsulter nedan:

Sidan uppdaterad 2016-11-10